Shtatzëni

Vitamina C ndihmon në rritjen e përthithjes së hekurit nga burimet bimore, gjë që ka përfitime për ju dhe fëmijën. Zbuloni se si ta përfshini atë në dietën tuaj të shtatzënisë
E njohur ndryshe si acidi askorbik, vitamina C gjendet në shumë fruta dhe perime. Specat e kuq, portokallet dhe brokoli janë veçanërisht burime të mira.
Vitamina C mund të përmirësojë përthithjen tuaj të hekurit
Një përfitim i rëndësishëm i vitaminës C për gratë shtatzëna është aftësia e saj për të rritur përthithjen e hekurit nga burimet bimore. Hekuri kontribuon në mbështetjen e rritjes së vëllimit të gjakut dhe në reduktimin e anemisë me mungesë hekuri, e cila mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj dhe zhvillimin e foshnjës tuaj.
Vitamina C gjithashtu luan një rol në ndërtimin e rezervave të hekurit të foshnjës suaj, të cilat do të mbështesin mësimin dhe rritjen e tyre për gjashtë muajt e parë të jetës. Për të përfituar sa më shumë nga dieta juaj, mund të konsumoni fruta të pasura me vitaminë C dhe burime hekuri brenda të njëjtit vakt.
Marrja e dozës tuaj ditore të vitaminës C
Marrja e rekomanduar e vitaminës C gjatë shtatzënisë është 80 mg në ditë, që është 10 mg/ditë më shumë sesa do t’ju nevojitet normalisht4. Vitamina C është një vitaminë e tretshme në ujë dhe nuk ruhet nga trupi, që do të thotë se marrja ditore gjatë shtatzënisë është thelbësore. Për fat të mirë, ju mund të merrni të gjithë vitaminën C që ju nevojitet për të mbështetur ju dhe fëmijën tuaj duke ngrënë një dietë të ekuilibruar që përfshin shumë fruta dhe perime5.

Kjo tabelë tregon përmbajtjen e vitaminës C të ushqimeve të ndryshme që janë burime të mira:

 

Ushqimi

PorcioniVlera mesatare e

Nutrienëve (mcg)

Brokoli100 g

79

Lakër

100 g45
Domate100 g

30

Spec i kuq100 g

126

Spinaq100 g

30

Luleshtrydhe100 g

57

Agrumet100 g

42-52

Lëng portokalli

1 gotë e madhe

40

 

 

Konsumojini produktet në Avull ose zgarë për një konsum më të lartë të vitaminës C.
Ashtu si me vitaminat e tjera të tretshme në ujë, mënyra se si përgatitni dhe gatuani ushqimet mund të ndikojë në përmbajtjen e vitaminës C. Zierja mund të shkatërrojë një pjesë të vitaminës C. Për të ruajtur sa më shumë cilësinë e lëndëve ushqyese, gatuajini perimet në avull ose në zgarë.