Vitamina C ndihmon në rritjen e përthithjes së hekurit nga burimet bimore, gjë që ka përfitime për ju dhe fëmijën. Zbuloni se si ta përfshini atë në dietën tuaj të shtatzënisë
E njohur ndryshe si acidi askorbik, vitamina C gjendet në shumë fruta dhe perime. Specat e kuq, portokallet dhe brokoli janë veçanërisht burime të mira.
Vitamina C mund të përmirësojë përthithjen tuaj të hekurit
Një përfitim i rëndësishëm i vitaminës C për gratë shtatzëna është aftësia e saj për të rritur përthithjen e hekurit nga burimet bimore. Hekuri kontribuon në mbështetjen e rritjes së vëllimit të gjakut dhe në reduktimin e anemisë me mungesë hekuri, e cila mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj dhe zhvillimin e foshnjës tuaj.
Vitamina C gjithashtu luan një rol në ndërtimin e rezervave të hekurit të foshnjës suaj, të cilat do të mbështesin mësimin dhe rritjen e tyre për gjashtë muajt e parë të jetës. Për të përfituar sa më shumë nga dieta juaj, mund të konsumoni fruta të pasura me vitaminë C dhe burime hekuri brenda të njëjtit vakt.
Marrja e dozës tuaj ditore të vitaminës C
Marrja e rekomanduar e vitaminës C gjatë shtatzënisë është 80 mg në ditë, që është 10 mg/ditë më shumë sesa do t’ju nevojitet normalisht4. Vitamina C është një vitaminë e tretshme në ujë dhe nuk ruhet nga trupi, që do të thotë se marrja ditore gjatë shtatzënisë është thelbësore. Për fat të mirë, ju mund të merrni të gjithë vitaminën C që ju nevojitet për të mbështetur ju dhe fëmijën tuaj duke ngrënë një dietë të ekuilibruar që përfshin shumë fruta dhe perime5.
Kjo tabelë tregon përmbajtjen e vitaminës C të ushqimeve të ndryshme që janë burime të mira:
|
Ushqimi |
Porcioni | Vlera mesatare e
Nutrienëve (mcg) |
| Brokoli | 100 g |
79 |
|
Lakër |
100 g | 45 |
| Domate | 100 g |
30 |
| Spec i kuq | 100 g |
126 |
| Spinaq | 100 g |
30 |
| Luleshtrydhe | 100 g |
57 |
| Agrumet | 100 g |
42-52 |
|
Lëng portokalli |
1 gotë e madhe |
40 |
Konsumojini produktet në Avull ose zgarë për një konsum më të lartë të vitaminës C.
Ashtu si me vitaminat e tjera të tretshme në ujë, mënyra se si përgatitni dhe gatuani ushqimet mund të ndikojë në përmbajtjen e vitaminës C. Zierja mund të shkatërrojë një pjesë të vitaminës C. Për të ruajtur sa më shumë cilësinë e lëndëve ushqyese, gatuajini perimet në avull ose në zgarë.





