Programimi ushqyes i referohet idesë që ushqimi që merrni gjatë jetës së hershme ndikon në shëndetin tuaj në jetën e mëvonshme, përfshirë rrezikun tuaj për sëmundje jo-ngjitëse. Kjo periudhë e hershme në jetë, nga ngjizja deri në moshën dy vjeçare, njihet gjithashtu si 1000 ditët e para dhe është një periudhë e rritjes dhe zhvillimit të jashtëzakonshëm. Gjatë kësaj periudhe kritike, të gjitha organet dhe indet tona po formohen dhe edukohen, duke vendosur bazat për shëndetin tonë gjatë gjithë jetës. Ushqimi i duhur gjatë 1000 ditëve të para – nga shëndeti i nënës dhe statusi i të ushqyerit gjatë shtatëzanisë deri te ushqimi i mirë i foshnjave dhe fëmijëve pas lindjes – është pra një nga parakushtet themelore për mbijetesë, rritje, zhvillim optimal dhe shëndetin gjatë gjithë jetës.
Përmbushja e nevojave specifike ushqyese është veçanërisht e rëndësishme për foshnjat me rritje dhe zhvillim nënoptimal të fetusit të cilët mund të kenë një nevojë më të lartë për mbështetje ushqyese optimale krahasuar me foshnjat e shëndetshme të lindura terma.
Qumështi i njeriut: fillimi më i mirë në jetë.
Foshnjat ekskluzivisht me gji kanë fillimin më të mirë në jetë për sa i përket rritjes dhe zhvillimit metabolik. 6 Ushqyerja me gji përfiton nga cilësia e rritjes së foshnjës dhe zhvillimi i sistemit metabolik. Ai siguron ushqim të ekuilibruar që përputhet me nevojat metabolike të foshnjës në rritje, duke promovuar ekuilibrin optimal midis përdorimit të energjisë dhe ruajtjes së energjisë, e cila ndihmon në mbrojtjen nga mbipesha e jetës së mëvonshme dhe NCDs.
Ka shumë ndryshime midis përbërjes së qumështit të njeriut dhe asaj të formulës së foshnjave. Një shembull është struktura e lipideve, ose f yndyrnave të qumështit ’. Si në qumështin e njeriut ashtu edhe në formulën e foshnjave, lipidet sigurojnë rreth 50% të energjisë së kërkuar nga foshnja; në qumështin e njeriut, këto lipide rrjedhin nga dyqanet e nënave dhe marrja e saj dietike. Këto pika komplekse të lipideve janë mjaft të mëdha në krahasim me pikat e yndyrës në formulën standarde të foshnjave, ku lipidet e qumështit janë të pranishme si pika të vogla me proteina që ngjiten në sipërfaqe.
Eshtë treguar se struktura e lipideve dietike ndikon në mënyrën e thithjes dhe përdorimit të lipideve në trupin e foshnjës (përdorimi i energjisë, ruajtja, blloku i ndërtimit ose molekula e sinjalizimit). Disa besojnë se kjo mund të kontribuojë në ndryshimet në përbërjen e trupit të vërejtur midis foshnjave që ushqehen me formulë dhe atyre që ushqehen me gji.