Të tjera

Bujqësia organike; Është një metodë e prodhimit në të cilën çdo fazë e prodhimit është e kontrolluar dhe produkti final është i certifikuar. Ajo që e bën bujqësinë organike të ndryshme nga sistemet e tjera bujqësore është kthimi i lëndëve ushqyese të tokës në mbeturinat e tokës në përputhje me burimet e rinovueshme dhe sistemin e riciklimit.

Në bujqësinë tradicionale, bimët ose produktet e së njëjtës gjini zakonisht mbillen për vite. Sidoqoftë, shumëllojshmëria biologjike mund të arrihet në bujqësinë organike. Ruajtja e biodiversitetit është e rëndësishme për të mbajtur ekuilibrin ekologjik të paprekur.

Institucionet ose organizatat e certifikimit të Organikës Bujqësore janë përgjegjës për parimet e mëposhtme:

 

Të jesh në harmoni me natyrën

Parimi i parë është planifikimi i aktiviteteve bujqësore në harmoni me bilancin ekologjik, përzgjedhja e llojit të produktit të përshtatshëm për ekologjinë e rajonit, mbrojtja e kafshëve të egra dhe krijimi i objekteve dhe strukturave të përshtatshme për jetën natyrore.

Të jesh i vetë-mjaftueshëm. Parimi i dytë është të synojë prodhimin e bimëve dhe kafshëve, për t’i dhënë rëndësi menaxhimit të mbeturinave dhe për t’u përqëndruar në burimet e brendshme të rinovueshme në furnizimin me energji.

Të jesh i qëndrueshëm

Parimi i tretë është të zbatojë rotacionin e kulturave, të mbrojë tokën, ujin dhe diversitetin biologjik dhe të aplikojë prodhimin ekonomik dhe metodat e operimit në mënyrë që të arrihet prodhimi maksimal nga toka.

 

Të jesh i shëndetshëm

Parimi i katërt nuk është që të përdorin produkte të dëmshme kimike në prodhimin bujqësor, për të shmangur akumulimin biologjik dhe mbetjet, për të mbajtur shëndetin në ballë të qenieve njerëzore, kafshëve dhe të gjitha gjallesave për të siguruar pajtueshmërinë shëndetësore në çdo fazë nga prodhimi në konsum.

Jini të gjurmueshëm

Parimi i pestë është të pajtohet me standardet dhe rregulloret ligjore në prodhimin bujqësor, të mbajë shënime për të gjitha proceset, të kontrollojë çdo fazë të prodhimit dhe të përmbushë kriteret e certifikimit.

 

Institucionet ose organizatat që prodhojnë në përputhje me parimet e mësipërme mund të aplikojnë për certifikim. Auditorët që caktohen nga organizmi certifikues duhet të kryejnë veprimtari në fushën e prodhimit në përputhje me dispozitat e Rregullores mbi Parimet dhe Zbatimin e Bujqësisë Organike dhe në bazë të Kontrollit Organik të Bujqësisë. Puna e auditorëve mbulon përdorimin e zonës së kultivuar në vitet e mëparshme, gjendjen e përgjithshme rreth kësaj zone dhe kulturat e kultivuara, praktikat për prodhimin bujqësor, zonën e prodhimit dhe situatat e rrezikut për kulturat. Audituesit gjithashtu shqyrtojnë të gjitha të dhënat dhe raportet e mbajtura gjatë aktiviteteve prodhuese. Kur përfundojnë studimet, përgatitet një raport.

 

 

Nëse këto inspektime punojnë pozitivisht, një certifikatë e Bujqësisë Organike i lëshohet shoqërisë së prodhuesit ose bashkimit prodhues, gjë që tregon se kushtet e bujqësisë organike janë plotësuar. Nëse rezultatet e auditimit janë negative, situata i njoftohet kompanisë prodhuese ose sindikatës së prodhuesit dhe procesi i certifikimit rifillohet pasi janë eliminuar negativitetet.

 

Për më shumë informacion kontrolloni produktet tona organike Aptamil Organic dhe Milupa Organic.